top of page

Mirkka Rekola -seura ry

TOIMINTAKERTOMUS 2021                                                  Vahvistettu vuosikokouksessa 8.3.2022

 

Yleistavoitteet

Mirkka Rekola -seura on perustettu vaalimaan kirjailija Mirkka Rekolan elämäntyötä ja tekemään tunnetuksi hänen kirjallista tuotantoaan sekä pitämään sitä esillä. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kulttuuritilaisuuksia ja toimii yhdessä muiden alan järjestöjen kanssa. Yhdistys pyrkii luomaan elävän kulttuuriympäristön, jonka toiminnassa Mirkka Rekolan muisto elää. Seurassa on 82 jäsentä. Yhdistyksellä on omat Facebook-sivut, Instagram-tili sekä kotisivu https://mirkkarekolaseura.wixsite.com/mirkkarekolaseura ja se liittyi vuonna 2016 Suomen Kirjailijanimikkoseurat ry:n jäseneksi. Seuran jäsenmaksu on 20 euroa. Kannatusjäsenmaksu on 100 euroa yksityishenkilöltä ja 200 euroa yhteisöltä. Seuralle on mahdollista tehdä lahjoituksia. Mirkka Rekola -seurasta tuli vuoden 2015 alussa rekisteröity yhdistys. Sen rekisterinumero on 214.013. Vuonna 2016 seuralle hankittiin Y-tunnus apurahojen hakua varten.
Tunnus on 2785942-1.

 

Vuoden 2021 toiminta     

Korona-pandemian vuoksi vuosi oli hiljainen. Seuralle vuosi oli kuitenkin merkityksellinen, sillä Mirkka Rekolan syntymästä tuli kuluneeksi 26.6.2021 90 vuotta. Tätä päästiin juhlistamaan vasta syksyllä, mutta onneksi edes silloin. 13.11. järjestettiin Porin kaupunginkirjastossa juhlatilaisuus, johon osallistui parikymmentä henkilöä. Tunnelma oli innostunut, sillä kulttuuritapahtumien järjestämisessä oli ollut taukoa. Tilaisuudessa Jonimatti Joutsijärvi puhui tekeillä olevasta Rekola-elämäkerrastaan, Jarkko Oraharju luki Mirkka Rekolan runoja, Lauri Seutu musisoi ja Katja Seutu puhui vesitematiikasta Rekolan runoudessa. Seuraava juhlatilaisuus järjestettiin 20.11. Pasilan kirjastossa. Tilaisuus oli samalla seuran pitkäaikaisen jäsenen Liisa Enwaldin muistotilaisuus. Siellä kuultiin puheenvuoroja Mirkka Rekolan lukijoilta Virve Peteriltä, Jarkko Oraharjulta sekä Jouni Teittiseltä. Tilaisuudessa musisoi Aava Uusikuu yhtyeineen. Tämäkin tilaisuus oli hyvin koskettava, paikalla oli kolmisenkymmentä henkilöä. Kolmas juhlavuoden kunniaksi järjestetty tilaisuus toteutui Siilinjärven kirjastossa 11.12. Siellä olivat esiintymässä Maija Parviaisen kutsumina Katja Seutu ja Johanna Kärkkäinen, jotka lukivat Mirkka Rekolan ja omia runojaan. Johanna Kärkkäinen musisoi ja Katja Seutu piti puheenvuoron Mirkka Rekolan runouden keskeisistä teemoista. Tuossakin tilaisuudessa oli paikalla parikymmentä henkilöä. Siilinjärven tilaisuutta lukuun ottamatta tilaisuuksien esiintymispalkkiot ja matkakulut hoidettiin seuran varoista. Kati Kaartinen perusti seuralle Instagram-tilin, joka on tähän mennessä saanut 210 seuraajaa.

   Vuoden 2021 aikana menehtyivät seuran jäsenet Liisa Enwald 13.3. ja Mikko Varis 23.2.

Mirkka Rekolan runoja oli esillä Mirkka Rekola -seuran toiminnan lisäksi muissakin yhteyksissä. Suomen Aforismiyhdistys avasi toisen kerran Mirkka Rekola-aforismikilpailun. Sen voittaja ratkeaa huhtikuussa 2022. Tikkurilan Teatterin esitys Kirjeitä sinulle, jossa esitettiin Eila Kivikk’ahon ja Mirkka Rekolan runoutta, sai ensi-iltansa 25.10.2021. Kansallisteatterin Äänikanavalla oli mukana Mirkka Rekolan runoutta. Rekolan runo ”Yhdeksän porttia” julkaistiin Anselm Hollon käännöksenä antologiassa Swirl of Words/Swirl of Worlds, joka sisältää runoutta 94 kielellä ja joka on osa laajempaa kulttuuriprojektia PEER, jonka kotipaikka on Lontoon monikulttuurisessa Hackney:ssa. Teoksen on toimittanut Stephen Watts.

 

Päätöksenteko

Seuran hallitus kokoontui toimikauden 2021 aikana kolme kertaa: 1.2. kokoonnuttiin etäkokoukseen Zoom-alustalle valmistelemaan vuosikokousta ja vuoden 2021 juhlatilaisuuksia. 8.−10.3. oli uuden hallituksen järjestäytymiskokous sähköpostikokouksena, ja 1.−3.11. oli niin ikään sähköpostikokous, jossa hyväksyttiin Porin ja Helsingin juhlatilaisuuksiin liittyviä talousasioita. Järjestäytymiskokouksessa Alice Martin valittiin varapuheenjohtajaksi ja Lauri Seutu hallituksen ulkopuoliseksi sihteeri-rahastonhoitajaksi. Vuosikokous pidettiin 4.3. etänä Zoomissa. Puheenjohtajana toimi Silja Vuorikuru. Kokous valitsi uuteen hallitukseen puheenjohtajaksi Katja Seudun. Hallituksen jäseniksi valittiin Alice Martin, Kristiina Wallin, Jarkko Oraharju ja Kati Kaartinen. Johanna Kärkkäinen valittiin edelleen varajäseneksi. Toiminnantarkastajaksi valittiin Jarkko Tontti ja varatoiminnantarkastajaksi Anna Hollsten.

 

Lopuksi

Yleisarvio vuodesta 2021 on hyvä. Vaikka korona varjosti koko kulttuurielämää, seura sai järjestetyksi kolme onnistunutta tilaisuutta ja seuran ulkopuolellakin Mirkka Rekolan runous eli vahvasti. Vuoden 2021 toiminnassa korostui yhteistyö kirjastojen kanssa, ja seuran toiminta ulottui eri puolille Suomea.

bottom of page